Zašto nikada ne treba instalirati indoor ekran ili TV napolju?

Čak i kada je natkriveno mesto gde planirate da postavite ekran koji je namenjen za unutrašnju upotrebu, NEMOJTE ga postavljati napolju. Postoji mnogo razloga za to, a neki od najvažnijih su: 1. sigurnost – Osim rizika od strujnog udara, jedan mali kratki spoj i vaš ekran ili TV mogu uzrokovati požar ili prilično skupu štetu jer nisu dizajnirani za izlaganje elementima poput kiše, snega i ekstremnih temperature. Na to upozoravaju i uputstva za upotrebu jer na taj način gubite pravo garancije. 2. oštećenja – 

  1. oštećenja – Vlaga, prašina, rosa, plesan i sunčeva svetlost mogu ugroziti unutrašnji rad uređaja jer većina njih ima plastična kućišta koja obično imaju otvore za ventilaciju. Namenjeni su za unutrašnje prostore sa kontrolisanom klimom, dok izloženost kiši, snegu, visokoj vlažnosti, ekstremnim temperaturama i insektima može uništiti unutrašnju elektroniku. Kvalitetni OUTdoor ekrani i TV zaštićeni su od vremenskih nepogoda, imaju izdržljiva kućišta i komponente visokih specifikacija za dug vek trajanja na ekstremnim temperaturama, a neki i zaštitni štit od kaljenog stakla koji pomaže sprečavanju oštećenja zaslona od udarca.
  2. kvalitet slike – Niko ne želi gledati sliku sa nametljivim odsjajem ili crnim mrljama (koje se naziva izotropno zamračenje zbog topline koja nastaje usled izlaganja direktnoj sunčevoj svetlosti), ali to je ono s čim ćete se suočiti, kao  i potencijalno trajno oštećenje. 
  3. cena – početna nabavna cena Indoor ekrana ili TV je obično niža, ali će ukupni trošak čestih kvarova I zamene uređaja biti veći. OUTdoor modeli mogu izdržati loše vremenske uslove i obezbediti jasnu sliku godinama.
  4. garancija – Ako Indoor ekran ili TV postavite napolju, poništavate garanciju. Pravi OUTdoor ekrani i TV imaju garanciju za spoljnu upotrebu, što znači da će kvarovi biti pokriveni garancijom proizvođača.
  5. umreženi uređaji – udar ili kratki spoj na ekranu ili TV-u može uzrokovati oštećenje drugih povezanih uređaja, što znači da ćete možda morati zameniti više opreme. Sigurno ćete uz vaš ekran povezati i zvučnike ili radio prijemnik i sl. Svaki od tih uređaja je u riziku da pretrpi oštećenje.
  6. vreme – nema ništa bolje nego uraditi nešto kako treba iz prve! Niko ne želi stalno istraživati ​​i kupovati nov ekran ili TV za istu namenu, a profesionalci se sigurno ne žele vraćati istom poslu više puta kako bi ponovno obesili ekran na isto mesto.

Komentari

komentara