ENERGETSKI EFIKASNO POSLOVANJE AUDIO KONSTRUKTOR DOO

Energetsku efikasnost definišemo kao rezultat planiranih i realizovanih mera u cilju iskorišćavanja minimalne količine energije, ali uz očuvanje nivoa udobnosti i stope proizvodnje. Takodje, energetska efikasnost podrazumeva upotrebu manje količine energije, odnosno energenata, za obavljanje iste funkcije.Tokom dugog niza godina, bavljenja poslom tehničke realizacije manifestacija različitog karaktera i razmera, preduzeće AUDIO KONSTRUKTOR DOO prošao je niz transformacija u smislu zamene starih uredjaja za reprodukovanje zvuka i svetlosnih efekata, uredjajima novih tehnologija. Ova implementacija povećava doživljaj pomenutih efekata uz niz značajnih ušteda.

Kako je razvoj tehnologije paralelno uvodio inovacije na polju energetske efikasnosti, tako su uredjaji bivali sve manji, sa većim potencijalima i sve lakši  za transport i manipulisanje. Te promene najviše su se ogledale u sposobnosti da uz manju potrošnju energije (uglavnom električne), reprodukuju bolji zvuk, animaciju ili snop svetlosti.

Kada govorimo o promenama na polju osvetljavanja prvo se krenulo sa uvodjenjem digitalne kontrole inteligentnih uredjaja za rasvetu: skenera, dimera, muving glava, i sl. što je smanjilo proces kabliranja i povećalo pouzdanost i mogućnost upravljanja. Tokom devedesetih godina tehnolozi su počeli sa implementacijom LED tehnologije u rasvetu koja je od 2000. godine postala standard u koncertnoj tehnici, baš kao što je našla primenu i u uličnom osvetljenju, semaforima i td. Mnogi uredjaji koji su do tada bili u upotrebi zamenjeni su onima sa LED (ili OLED) tehnologijom, jer je pri sličnom osvetljaju omogućavala: 1. Manju potrošnju el. energije i do 80%, 2. Korišćenje jeftinijih kablova manjeg preseka do 60%, 3. Duži vek sijalice do sto puta, 4. Veću pouzdanost do deset puta. Ujedno se iz godine u godinu smanjuje proizvodna cena efikasnih uredjaja i približava ceni nekada standardnih uredjaja.

Nekada se tehnička realizacija u produkciji zvuka, odvijala tako da se na dve strane bine, kablovima velikog preseka, dovodio trofazni strujni priključak od po 125A, od koga se onda, struja odvodila do pojačivača, koja su iskorišćavala samo 35% energije, dok se 65%  pretvaralo u toplotnu energiju, koja je bila nepovratno izgubljena. Tehnološki napredak u našoj kompaniji ostvaren je kupovinom pojačivača sa tzv. čoperskim napajanjem, te je omogućena  iskorišćenost energije od 95%. Samim tim, ukupna potrošnja energije se smanjila, dok se efekat povećao, jer je signal koji je ranije dolazio do sporih kondenzatora pojačivača, koja su otimala energiju jedna od drugih, sada novom tehnologijom, koja se inače koristi kod digitalnog prenosa, povećao učinak za 60%. Ono što je takodje predstavljalo problem u slučaju korišćenja pojačala starih generacija jeste njihova nepravilna preraspodela energije, odnosno, nemogućnost rada u slučaju variranja u nivou  napona električne energije u mreži. Pojačala nove generacije, nemaju takve probleme jer mogu da rade i sa minimalnim naponom i ne reaguju tako drastično na njegove oscilacije. Ranije su se radi energetskog osiguranja i podrške uvek angažovala i dva strujna agregata iz razloga sigurnosti, ne samo u slučaju pada napona, već i nepravilne prerspodele energije, dok se u današnjem slučaju upotrebe pojačala sa najnovijom tehnologijom, angažuje jedan agregat i to samo kao back-up u slučaju nestanka električne energije u glavnom energetskom sistemu.  Sa ranijih 2x125A potrošnja se svela na 1x63A uz značajno smanjenje preseka kablova.

Najvažnije od svega gore pomenutog, jeste  to da su sve navedene činjenice i tvrdnje proverljive i da rezultat te provere upravo doprinosi pozicioniranju AUDIO KONSTRUKTOR DOO kao energetski najefikasnije kompanije za realizaciju javnih manifestacija u Srbiji!

Mirjana Kovačević, doktor tehničkih nauka

Komentari

komentara